Читај ми!

 “Кад будем стар као земља“ Владимира Бурича

У вечерашњој емисији саговорник нам је књижевник Милан Лукић. Он говори о књизи песама ''Кад будем стар као земља'' Владимира Бурича. Руски песник Владимир Петрович Бурич (1932-1994) јесте песник културе. У његовој поезији, како је то приметио чувени турски песник Назим Хикмет, ''разум преовладава над осећањима''.  Али је истовремено и аутохтони песник кога објекат поетске опсервације потпуно држи у власти. Његови стихови налик су на афоризме. Одликује их сажетост и мисаона истанчаност. Буричева поезија у знаку је својеврсног споја свакодневља и искони. Овај спој остварен је поетском опсервацијом и медитацијом, спрезањем слика, филмичном монтажом и сасвим посебном употребом језика.

Наш саговорник говори о својим читалачким почецима, о првим сусретима са светом књига, о књигама и о стриповима које је волео да чита. Чућемо како је открио књигу песама ''Кад будем стар као земља'' Владимира Бурича, и зашто му се поезија овог песника допала.

Милан Лукић је дипломирао на Филолошком факултету у Београду. Пише поезију, прозу и критику. Бави се и позориштем, био је глумац и управник у Академском позоришту, и фолклором. Објавио је три збирке песама и Антологију народних песама о Марку Краљевићу са Иваном Златковићем. Песме су му преведене на енглески, македонски, руски, холандски, пољски, мађарски, италијански, а уврштене су у више антологија. Члан је Удружења књижевника Србије и Удружења фолклориста Србије. Добитник је Благодарја и Повеље Симо Матавуљ УКС за 2022. Тренутно је оперативни уредник Књижевних новина.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара