Час анатомије: Ангажовани интелектуалац

"Ја сматрам Гонкура и Флобера одговорним за репресалије које су уследиле после Комуне јер нису написали ниједан редак да би их спречили".

Ова реченица Жана Пола Сартра, део уводне речи за часопис Модерна времена, осим става о неупитној моћи коју реч интелектуалца може да има само ако је изговорена у право време и на правом месту, у центар расправе поставља и питање одговорности. Ново издање Часа анатомије испитује природу и облике интелектуалног ангажмана у савременом свету. Претпоставка да интелектуална реч сажима знање, ауторитет и следствено томе производи моћ, лако може бити поништена ако знамо да је свет непрекидно на ивици катастрофе, уздрман ратовима, свим облицима репресалија и неправдама. Да ли интелектуалаци заиста имају ауторитет и знање да утичу на неке процесе у култури и друштву, да ли је то знање довољно да им обезбеди моћ и утицај или и сами учествују у одржавању status quo света... Ко су интелектуалци данас, коме се обраћају, како се разуме ангажованост а како активизам и шта је особеност наше епохе према којој интелектуалац, ако следимо Сартрову мисао, има обавезу да се одреди?

О томе у емисији расправљају уметник Божидар Мандић, филозоф и аутор књиге о Зорану Ђинђићу, Портрет политичара у младости, Драган Лакићевић и књижевни критичар Владимир Арсенић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара