Пчелари селе кошнице како би надокнадили први принос багремовог меда

Почетак пролећа праћен сменом обилних киша и високих температура, смањиће књажевачким пчеларима први принос багремовог меда у долини Тимока. Ипак многи који своје кошнице селе, покушаће да то надокнаде у Габровници, селу у подножју Старе планине, где багрем последњи цвета и где кошнице годинама довозе пчелари из других градова.

Дуж корита Габровачке реке и у самом селу већ је постављено више од 1.000 кошница. Игор Живуловић из Књажевца међу првима је поставио своје. 

"Овде имам тренутно 60 кошница. У књажевачкој општини имам још 40. То је једно место, Јаковац се зове, поред Књажевца. Можда ћемо и њих овде да повучемо, на другу пашу. Багрем је овде у добром стању, пчела лепо ради, надамо се да ће то да буде добро", каже Игор Живуловић из Књажевца. 

Због огромног броја пчела на малом простору не препоручује се кретање по селу без заштитне опреме.

"У Габровници уме да буде неге од три до четири и по хиљаде кошница. Ја бележим један податак да једне године било чак 6.000 кошница на дужини од три и по километра", каже Мирослав Милошевић, председник удружења пчелара "Липа" из Књажевца.

Променљиво време појачало је нагон за изројавањем пчела.

Некада је у Габровници у 150 кућа живело више од 700 људи, а данас је она са још три насеља у општини Књажевац, остала без сталних житеља. Због свега што природа тог краја може да понуди село је ипак живо већим делом године.

"Кад нема ловаца има печуркара, кад нема печуркара има дрвара, беру дрва, кад нема дрвара има пчелара, увек је живо", каже Драган Вучић, из Књажевца.

У општини Књажевац регистровано је 200 професионалних пчелара са више од 12.000 кошница из којих се добије око 130 тона квалитетног меда. Пошто ове године, како кажу стручњаци, у природи све иде неким бржим током, пчеларима препоручују да правовремено реагују на промене у цветању биљака како би на најбољи начин искористили целокупну пчеларску сезону.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара