Читај ми!

Посета Си Ђинпинга Београду додатни замајац за унапређење односа Србије и Кине

Кинески председник јуче је завршио званичну посету Србији, данас се анализирају ефекти и резултати Сијевог другог боравка у Београду у протеклих осам година. На политичком пољу потврђена је досадашња подршка коју та земља пружа Србији у међународној арени, док се на пољу економије највише бенефита очекује од Споразума о слободној трговини, који ће почети да се примењује 1. јула.

Велика очекивања, упућени имају и од осталих 28 докумената која су званичници две земље потписали и разменили током дводневне посете.

У сарадњи Србије и Кине јуче је постаљен нови темељ за градњу Заједнице судбине човечанства. Реч је о концепту партнерства који у Кини живи неколико деценија, коју је међународној јавности председник те земље предочио пре 11 година, а до сада га има, између осталог, са више арапских земаља.

Београд је прво европско место које је приступило оваквом виду сарадње, која подразумева и шест заједничких корака - између осталих, на пољу постизања мира, дијалога, безбедности.

Брнабић: Супер сила поштује суверенитет Србије

"За мене значи то да имамо супер силу која поштује наш суверентите, наше право да доносимо одлуке у интересу нашег народа, глобална суперсила која је свакако у успону, која поштује територијални интегритет Републике Србије, тј. Косова и Метохије као део Републике Србије. Заиста ми се чини да је ова посета додатни замајац наших односа са НР Кином и то на та три стуба политичком, економском, технолошком", рекла је председница Народне скупштине Ана Брнабић.

Утиске дводневне посете сумирају и представници Пекинга у Србији, и Београда у Кини.

"Од изузетног је значаја, јер је реч о земљи која је једна од главних сила на глобалном плану, стална чланица Савета безбедности УН и земља која је сада, посебно последњих година позната по великом броју иницијатива које су покренуте, а које за циљ имају јачање глобалног управљања и сарадње на међународном плану", каже амбасадорка Србије у Кини Маја Стефановић.

Амбасадор Кине у Србији Ли Минг каже да је то велики скок између наше две земље и може умногоме да побољша односе Србије и Кине.

"Следећи задатак наше две земље јесте да реализујемо детаље пројеката из споразума који су потписани. Промовисаћемо наше заједничке резултате", рекао је Ли Минг.

У којој области се очекују први резултати

Резултате, упућени, очекују најпре на пољу економије. Рачуницу праве и по питању Споразума о слободној трговини Србије и Кине. У документу од 850 страна, обухваћено је 10 хиљада производа, а највише бенефита у наредној деценији могле би да осете две привредне гране.

"Оно што је Србија избацила у први план јесу пољопривредни и прехрамбени производи. Оно што је такође добро јесте отварање две нове авио линије, и те како значајно за нас, јер с обзиром на то колико ми имамо улагања у наука и образовањ, а она баш нису на високом нивоу. Ја поздрављам сваку сарадњу са било којом државом у области пре свега науке, јер ту мање новца иде, а онда и образовање", каже Катарина Закић из Института за међународну политику и привреду.

Конкретна сарадња у тим обласитма значи и да ће у наредних годину дана 300 српских студената да се школује, а 50 научника да практично знање стиче у Кини и из прве руке упозна кинеску традицију.

Многи данас у њој траже симболику онога што се јуче десило - када је црвеним тепихом, пре званичника, прошетала патка са младунцима. Патка у кинеској традицији симболизује вечиту љубав.

понедељак, 20. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара