РТС :: Вести https://rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://rts.rs/vesti/rss.html Нема знакова живота из олупине хеликоптера где се налазио ирански председник https://rts.rs/vesti/svet/5444044/nema-znakova-zivota-iz-olupine-helikoptera-gde-se-nalazio-iranski-predsednik.html Нема знакова живота на месту олупине хеликоптера у ком се налазио ирански председник Раиси, јавља државна ТВ. "Нема знакова" живота из хеликоптера председника Ебрахима Раисија, каже државна телевизија.

Хеликоптер са иранским председником Ебрахимом Раисијем нестао је јуче пошто је имао, како су власти саопштиле, "тешко слетање" због лошег времена.

У потрагу, отежану због суснежице, магле и неприступачног терена, била је укључена иранска војска, а укључиле су се и друге државе.

 

]]>
Mon, 20 May 2024 06:31:57 +0200 Свет https://rts.rs/vesti/svet/5444044/nema-znakova-zivota-iz-olupine-helikoptera-gde-se-nalazio-iranski-predsednik.html
Вучић са патријархом на служби у Храму Светог Саве уочи пута у Њујорк https://rts.rs/vesti/politika/5444032/vucic-sa-patrijarhom-na-sluzbi-u-hramu-svetog-save-uoci-puta-u-njujork.html Председник Србије Александар Вучић стигао је у Храм Светог Саве на Врачару, уочи пута у Њујорк где ће се у четвртак 23. маја одржати Генерална скупштина УН на којој ће се расправљати о резолуцији о Сребреници. Снажно подижемо глас против историјског ревизионизма и резолуције, поручио је патријарх Порфирије. У Храм, где је почела служба коју служи патријарх Порфирије, дошли су и председник Републике Српске Милорад Додик, председник Владе Србије Милош Вучевић, министар спољних послова Марко Ђурић и министар без портфеља Ненад Поповић.

Поред молитве поглавар СПЦ је поручо да ћемо снажно подићи свој глас против историјског ревизионизма и против тога да српски народ буде проглашен за починица геноцида.

"Сабрали смо се да се помолимо пред ваш пут у Њујорк. Данас снажно подиземо свој глас против историјског ревизионизма и да српски народ буде проглашен за починиоце геноцида. Налазимо се у искушену пред највећим међународним форумом, молимо се да вам Бог да снаге да на најбољи начин заступате наш народ. Да имате мудрост и одлучности да сведочите истину. Нека вас Бог благослови", поручио је патријарх у беседи.

Након беседе Вучић и Додик су запалили свеће у Храму. 

Вучић је јуче најавио да ће данас, у седам сати, кренути редовном линијом Ер Србије за Њујорк, а да ће се пре пута састати са представницима Срба из целог региона, као и са патријархом Порфиријем у Храму Светог Саве који ће, како се очекује, изнети беседу о предстојећој недељи.

Вучић је рекао да у Њујорку предстоји велика борба.

"Имаћу много састанака, а у четвртак ћемо да се боримо сви заједно. Рекао сам и људима који иду са мном, ако нису спремни да се боре, ако мисле да је то уобичајени пут, да не иду. Они који су спремни да се боре, на сваки начин, да само они пођу", рекао је председник Вучић.

Он је поручио да гарантује да ће се борити, као и да зна колика је сила која нам прети и колико су велики и важни. "Али ми ћемо дати све од себе. Супротставићемо се јаче него што су очекивали", поручио је Вучић.

]]>
Mon, 20 May 2024 06:17:53 +0200 Политика https://rts.rs/vesti/politika/5444032/vucic-sa-patrijarhom-na-sluzbi-u-hramu-svetog-save-uoci-puta-u-njujork.html
Смена сунца и кише, север земље без пљускова https://rts.rs/vesti/vreme/5444004/vremenska-prognoza-20-maj-2024.html Обилне пљускове током ноћи у целој земљи замениће јутро без облака које могу да очекују становници западне Србије. Пљускови у првом делу дана углавном у источним, јужним и централним, а после подне у западним и југозападним крајевима, док ће у осталим пределима киша бити ређа појава. После ноћног наранџастог метео-аларма и обилних падавина широм Србије, прво ће се разведрити на западу земље.

Ујутро и пре подне падавине се очекују углавном у источним, јужним и централним, а после подне у западним и југозападним крајевима, док ће у осталим пределима кише бити само понегде.

Најнижа температура од 14 до 19, а највиша од 23 до 27 степени, колико ће бити и у Београду.

Наредних дана очекује се промењиво време са локалним пљусковима и грмљавином.

]]>
Mon, 20 May 2024 05:26:08 +0200 Време https://rts.rs/vesti/vreme/5444004/vremenska-prognoza-20-maj-2024.html
Мање од две недеље до локалних избора - шта све ствара конфузију код бирача https://rts.rs/vesti/politika/5443960/manje-od-dve-nedelje-do-lokalnih-izbora---sta-sve-stvara-konfuziju-kod-biraca.html За тачно 13 дана Београђани и становници више од 80 других градова и општина ће на бирачка места. Тамо их чека немали списак кандидата који обећавају да ће решавати проблеме с којима се суочавају у свом окружењу. Кампања је за већину учесника почела тек ових дана. Иако су избори у Београду расписани пре готово два месеца, знак за почетак предизборне трке практично је дат тек пре два дана када је проглашено 14 изборних листа.

Дужина изборног списка била је неизвесна због обарања неколико листа из техничких, родно равноправних и оних о којима се највише преговарало на радној групи за унапредјење изборних услова, питања боравишта. Неспорно право да гласа има 1.602.112 бирача у 17 Београдских општина.

Београд као национално питање, радикали на листи СНС за Нови Сад

Бојан Клачар из ЦЕСИД-а истиче да питање Београда није само питање избора власти у граду него и питање последица који може да има на национални ниво.

"Фактички од 2000. само су две године биле у Србији када је Београдом управљала другачија коалиција у односу на ону на националном нивоу. Дакле, актери на београдском нивоу увек им придају значај национално важних избора и то ће бити случај и сада иако у мањој мери него у децембру прошле године", каже Клачар.

Исти број изборних листа као у главном граду, у Новом Саду бори се за 78 места у Скупштини града.

СНС уз СПС на изборима у Новом Саду излази најширој коалицији. Новина је да су и радикали на овој листи, који први пут, од увођења вишестраначја на претходним изборима нису ушли у покрајински парламент.

Опозиција: Бојкотују у Београду, учествују на изборима у Новом Саду

Странке опозиције које бојкотују изборе у Београду, учествују на њима у Новом Саду. А у Новом Саду и јединствен случај у Србији, да 12 опозиционих партија, различитих опредељења и програма, излази на једној изборној листи.

"Удружени за слободан Нови Сад" коју чине све партије Србије против насиља, али и коалиција НАДА, као и зелене партије, грађански покрети, и ЛСВ, која као и СРС ове године, први пут није прешла цензус за покрајински парламент.

Самостално на изборима у Новом Саду Листа "Крени-Промени", као и традиционални партнер СНС-а, Савез војвођанских Мађара и Доста је било. Уз неколико мањинских листа, и власник 30 медаља, хуманитарац и звезда друштвених мрежа Миша Бачулов.

Ниш, резултати и београдизација

За локалну власт гласаће се и у Нишу. У изборној трци за тај град надмеће се 11 листа. На претходним изборима 2020. напредњаци су освојили 58 одсто гласова, а Ниш је први пут добио градоначелницу. А Драгане Сотировски на изборној листи странке нема.

Међу 11 кандидата за првог човека највећег града на југу Србије, углавном су позната имена. На листи владајуће Српске напредне странке нема досадашњих градоначелника. Али у изборну трку улазе и неки јавности познати попут доктора Драгана Милића.

Фокус кампање за владајућу коалицију су постигнути резултати, а за опозиционе странке борба за боље место Ниша у држави а против, како истичу, "београдизације“.

Странка слободе и правде бојкотује изборе у Нишу док ће Нови ДСС, учествовати у изборној трци. Паралелно са избором 61. одборника у Скупштини града Ниша, овде се бирају и одборници у скупштинама пет градских општина.

Велики број листа од општине до општине, а оно што ствара додатну конфузију код бирача су листе врло сличних имена.

Клачар: Очекујем мању излазност у Београду

Бојан Клачар сматра да се може очекивати у оваквој врсти амбијента да та мобилизација бирача буде мање успешна него у децембру где ће вероватно због бојкота бити мања излазност него што је то било у децембру, барем када је реч о Београду.

"Локални избори најпре нису толико важни у перцепцији бирача колико су важни национални и сасвим сигурно та чињеница утиче на то да ми сведочимо некој врсти мирнијег амбијента", оцењује Клачар.

У међувремену, министарство задужено за локалну самоуправу саопштава да после измена Закона о јединственом бирачком списку, око 52.000 грађана неће моћи да гласа на новој већ на старој адреси, а око 10.000 њих неће моћи да изразе изборну вољу на изборима у јуну.

]]>
Mon, 20 May 2024 05:25:29 +0200 Политика https://rts.rs/vesti/politika/5443960/manje-od-dve-nedelje-do-lokalnih-izbora---sta-sve-stvara-konfuziju-kod-biraca.html
Кијев: Шест особа погинуло у руском нападу на рекреациони центар; Москва: Украјински дронови циљају Белгород https://rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5443991/rat-u-ukrajini-rusija-moskva-putin-zelenski-kijev.html Рат у Украјини – 816. дан. Напади руских трупа на Харков су удвостручени, наводи генералштаб Украјине. Шест особа је погинуло, а повређено је 27 у руском нападу на рекреациони центар у Харковској области, саопштава Кијев. С друге стране, Белгород трпи нападе украјинских дронова и ракета, тврди Москва. Као резултат гранатирања рекреационог центра у Харковској области убијено је шесторо људи, а 27 је рањено.

Председник Украјине изразио је саучешће породицама страдалих и поновио да би небо изнад Харкова било заштићено уколико би имали два ПВО "патриот" да бране становништво.

Руске трупе су удвостручиле број напада у правцу Харкова, а у правцу села Сивир се воде жестоке борбе објавио је Генералштаб Оружаних снага Украјине.

Руски Белгород редовно је на удару украјинских беспилотних летелица и ракета. Повређено је 13 особа у јучерашњем нападу на ту област, саопштио је губернатор области Вјечеслав Глатков.

Украјинска делегација у Вашингтону покушава да убеди администрацију председника САД да дозволи употребу америчког наоружања преко границе са Русијом.

Током јучерашњег дана уништен је миноловац руске Црноморске флоте, саопштила је украјинска морнарица.

На Вовчанском правцу граничари бригаде су уз помоћ "ФПВ" дронова погодили две пешадијске групе руске војске, наводи Кијев успех на фронту.

]]>
Mon, 20 May 2024 05:24:04 +0200 Рат у Украјини https://rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5443991/rat-u-ukrajini-rusija-moskva-putin-zelenski-kijev.html
ИДФ опколиле Џабалију и Рафу; Јордан захтева међународну истрагу о злочнима у Гази https://rts.rs/vesti/svet/5443984/idf-opkolile-dzabaliju-i-rafu-jordan-zahteva-medjunarodnu-istragu-o-zlocnima-u-gazi.html Сукоб Израела и Хамаса – 227. дан. ИДФ су током претходног дана извеле нове нападе на избегличке кампове Нусеират и Џабалија, као и град Газу, у којима је погинуло најмање 40 особа. Операције настављене и у Рафи, у којима су погинула двојица израелских војника. Даље од борби, Јордан захтева међународну истрагу о могућим ратним злочинима у палестинској енклави, док је саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливен у својој дипломатској мисији посетио Саудијску Арабију и Израел где је са властима разговарао о ситуацији у Појасу Газе. Израелске снаге (ИДФ) су током претходног дана извеле нападе на избегличке кампове Нусеират и Џабалија, као и град Газу, у којима је погинуло најмање 40 особа, а рањено више десетина цивила.

Такође, ИДФ су наставиле операције у Рафи, на југу Појаса Газе, а у борбама са Хамасом страдала су и двојица израелских војника, док су још четворица повређена.

Даље од борби, јордански шеф дипломатије захтева међународну истрагу о могућим ратним злочинима у палестинској енклави, што је потврђено на састанку са генералним комесаром Агенције УН за палестинске избеглице. 

У дипломатској мисији био је и саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливен, који је посетио Саудијску Арабију и Израел, где је са властима разговарао о ситуацији у Појасу Газе.

У међувремену, Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху и министар ратног кабинета Бени Ганц далеко су од дипломатских односа у домаћим оквирима, где се жустро препиру око плана за Газу.

Ганц је најпре захтевао од Нетанјахуа да представи свој послератни план за Газу, укључујући и одређивање ко би могао да влада територијом, и упозоравајући да ће његова опозициона странка да се повуче из коалиционе владе ако план не буде консолидован до 8. јуна. 

Премијер Израела потом је оптужио свог коалиционог партнера да "ултиматум упућује премијеру, уместо Хамасу", као и да су Ганцови захтеви "празне речи" које би у пракси значиле "крај рата" и "пораз Израела".

]]>
Mon, 20 May 2024 05:24:59 +0200 Свет https://rts.rs/vesti/svet/5443984/idf-opkolile-dzabaliju-i-rafu-jordan-zahteva-medjunarodnu-istragu-o-zlocnima-u-gazi.html
Стамбени кредити и зајмови привреди стагнирају – када се може очекивати пад камата https://rts.rs/vesti/ekonomija/5443894/stambeni-krediti-i-zajmovi-privredi-stagniraju--kada-se-moze-ocekivati-pad-kamata.html Пооштрена монетарна политика и релативно висока основна камата Народне банке од 6,5 одсто успорила је инфлацију али и задуживнаје. Истовремено банке не желе да ризикују и вишкове радије чувају код Централне банке уз сигурну зараду. Захтева за новим кредитима има али не као некада. Међугодишњи раст кредита у марту је био свега 1,3 одсто. Становништво се додатно задужило 2,7 одсто док су зајмови у привреди стагнирали. Камате су и даље високе па је на пример за куповину станова од почетка године узето свега четири милијарде динара.

"У марту просечна камата на кредите за привреду за динарске кредите износила је 8,3 одсто. Код кредита становништва је дошло чак и до пада за неких 0,5 поена и износила је за динарске износе је у просеку 12,3 одсто", наводи заменица директора за Статистичка истраживања НБС Мирјана Милетић.

Банке и даље зарађују - и поред ограничења маржи на стамбене кредите које је на снази од септембра.

"Профитабилност банкама у трећини укупне профитабилности од камата обезбеђује Народна банка Србије којој је мандат да обезбеђује стабилност цена тиме што ће вишак ликвидности да повуче репо операцијама средом", каже гувернерка централне банке Јоргованка Табаковић.

У пословним банкама чекају да прође и време скупог новца. Када почне да појефтињује смањиће се и њихов ризик.

Блаж Бродњак, председник Извршног одбора НЛБ групације напомиње да све зависи од висине инфлације

"Она јесте у Европској унији на стопи од два до три одсто што су неке циљни нивои и у том правцу је кренула централна банка Шведске. Очекивања су да је вероватноћа да ће то да се то деси у јуну је већа од 50 посто. Очекујем два, три снижења ове године па да до краја идуће године Еурибор буде од два два и по посто", каже Бродњак.

Табаковић: Банке треба са фокусирају на осоновну делтаност

И док банке иновирају пословање, од нових услуга клијентима до нових начина за оплодњу новца, српска гувернерка предлаже да се фокусирају на основни посао.

Јоргованка Табаковић наглашава да банке треба да се врате кроз оно што зовемо традиционално финансирање посла, стана и свега оног што је продуктивно.

"Не треба да измишљају разне инструменте којима у ствари 'за ништа добијате нешто'. Тако да смо ми врло опрезни када покушавају да нам објасне неке нове финансијске деривате и 'хеџинг хеџинг инструменте' и онда кад позовемо те институције на састанак онда сатима не умеју да нам објасне", истиче гувернерка.

Оно што банкари клијентима и даље покушавају да објасне, а тако смање и своје трошкове, јесу предности електронског банкарства. Нуде и нове услуге попут личног банкара доступног увек и са сваког места. И у просеку у региону зарађују 270 евра по клијенту годишње.

]]>
Mon, 20 May 2024 05:26:50 +0200 Економија https://rts.rs/vesti/ekonomija/5443894/stambeni-krediti-i-zajmovi-privredi-stagniraju--kada-se-moze-ocekivati-pad-kamata.html
Судар код Зрењанина, погинуо мушкарац https://rts.rs/vesti/hronika/5443996/saobracajna-nesreca.html Једна особа је погинула у судару два аутомобила на путу између села Орловат и Ботош код Зрењанина. На путу између села Орловат и Ботош код Зрењанина догодила се тешка саобраћајна несрећа, у којој је једна особа погинула.

РТС-у је потврђено у полицијској управи Зрењанин да је дошло до судара два аутомобила, али да се не зна узрок несреће.

Несрећа се догодила око 18 часова, а страдао је мушкарац стар 60 година, који је управљао возилом марке "рено".

Возач и путник из другог возила марке БМВ су повређени и превезени у Ургентни центар.

Према подацима који се могу добити са лица места, оба аутомобила су претрпела озбиљна оштећења.

Тај део пута је био затворен за саобраћај у време трајања увиђаја. 

]]>
Sun, 19 May 2024 22:04:31 +0200 Хроника https://rts.rs/vesti/hronika/5443996/saobracajna-nesreca.html
Све звезде Пољопривредног сајма у Новом Саду - три бика и прскалица од пола милиона евра https://rts.rs/vesti/ekonomija/5443966/poljoprivredni-sajam-novi-sad.html На Пољопривредном сајму у Новом Саду, уз најновију механизацију, приказано је више од 800 грла говеда, оваца, коза и коња. Највеће интересовање је на штанду где су највећи примерци говеда тешки око једну и по тону. Звезде изложбе на Пољопривредном сајму су три бика. Роби тренутно тежи 1620 килограма и из бачког је села Пачир.

"Има добру генетику, од наше краве код нас се телио од аустријског бика Пандоре. Био је најлепши као мали и оставили смо га чисто из забаве. Ништа друго", каже Дејан Такач из Пачира.

У стаду Раденка Јеремића из Салаша Црнобарског, где има 400 говеда, издвојили су се Јаблан са 1600 и Белиша са "само" 1380 килограма.

"То се све замета у исту приколицу. Измиксује се храна и подели се свима. И они једу по вољи као и они други – Они само вероватно поједу мало више", објашњава Раденко Јеремић из Салаша Црнобарског како су Јаблан и Белиша постали тако крупни.

Синови помажу тати око оваца

Први пут излажу Велимирови из Фаркаждина. Никола и Лука још немају 18, али су увелико у овчарству.

"Тата воли овце и онда кад је узео овце и ја сам узео да му помажем и самим тим заволео уз то", каже млади Никола Велимиров из Фаркаждина.

"Овај `ил де франс`, пре свега што је товна раса и то људе занима – пре свега месо. Да се гаји кући, а не на паши. Много је квалитетније месо", каже Николин брат Лука Велимиров.

Највећа машина Пољопривредног сајма

Уз рекордере међу говедима и овцама и рекордери међу механизацијом.

По радном захвату и цени највећа изложена машина је прскалица.

Самоходна је, кошта око пола милиона евра и нашла је купца.

"Битно је да се она може подићи до два метра висине и да може ући у било који међуредни захват. У фази метличења ниједна друга машина не може ући", Саша Вучковић из компаније "Хорш".

Знатно су мањих габарита али без њих ни пољопривреда више не може па ни сајам – дронови су посебно корисни у заштити биља.

"Дневни учинак је негде око 100 хектара, плус минус. Наравно у зависности од тога да ли су припремљени препарати, да ли је логистика добра", Ненад Миловановић из компаније "Ливона".

Неизоставни и на њиви и на сајму трактори. Највећу пажњу привукли су они са еко моторима обавезним уколико се купују преко ИПАРД фонда.

]]>
Sun, 19 May 2024 21:34:08 +0200 Економија https://rts.rs/vesti/ekonomija/5443966/poljoprivredni-sajam-novi-sad.html
Како је Драгољуб Трифуновић себи спасао живот – превенцијом до сигурног здравља https://rts.rs/vesti/drustvo/5443917/kako-je-dragoljub-trifunovic-sebi-spasao-zivot--prevencijom-do-sigurnog-zdravlja.html У више од 160 здравствених установа грађани су могли да се превентивно прегледају – бесплатно. Сви, и они без здравственог осигурања, могли су да измере притисак, ураде ЕКГ и ултразвук абдомена, провере шећер и крвну слику. Многи су дошли, а неки захваљујући томе избегли најгоре. Данашњи превентивни преглед спасао је живот Драгољубу Трифуновићу.

Без симптома дошао је у Клиничко-болнички центар "Бежанијска коса" и изненадио се када су му рекли да има анеуризму абдоминалне аорте. Затим је пребачен је у Ургенти центар.

"Гледао сам бледо, а право да вам кажем и мало слабије чујем, па нисам нешто ни много разумео. Доћи ће после извештај, па ћемо да простудирамо ја, жена и ћерка. Ово је сада овако брзо испало, иди, тамо вамо", каже Трифуновић.

Случај Драгољуба Трифуновића

Драгољубу Трифуновићу је на превентивном прегледу утврђена велика анеуризма абдоминалне аорте око седам центиметра, која је потенцијлано животно угрожавајућа, каже радиолог КБЦ "Бежанијска коса" Јована Лалатовић.

"Ми не можемо да предвидимо када ће и како та анеуризма пући, али то може бити питање тренутка", наводи др Лалатовић.

Трифуновић је у Ургентном центру, а др Слободан Челебић чека процену дежурног васкуларног хирурга о случају пацијента.

"Да ли ће одмах да иде у операциону салу или ћемо заказати неки елективни операциони захват у наредном периоду", објашњава могућности доктор Челебић из Ургентног центра.

Превентивни преглед здравља вредан

Да провере здравствено стање, без заказивања и упута, чини се, овог викенда дошло је више грађана него раније. 

Могућност да се за један дан уради 3-4 прегледа је предност, истиче једна суграђанка која је искористила недељу за превентивни преглед.

"У прва два сата организације ових превентивних прегледа је прегледано 150 пацијената, од тога је 15 упућено на даљу дијагностику", каже Др Снежана Половина, руководилац Поликлинике УКЦС.

Објашњава да су пацијенти углавном даље упућивани код кардиолога и уролога.

Прилика за проверу здравственог стања

Праксу током прегледа објашњава ендокринолог КБЦ "Звездара" др Милица Марјановић Петковић.

"Ако је превентивним тестом измерен висок крвни притисак или верификована нека артитмија или било каква промена он буде упућен на ЕКГ у пратњи медицинског особља на хитан интернистички пријем", каже докторка Петковић.

Сваке године у Србији због болести срца и крвних судова премине око 56 хиљада људи, а због рака око 20 хиљада.

Променом животних навика и превентивним прегледима је могуће утицати да ситуација не буде таква.

]]>
Sun, 19 May 2024 20:12:43 +0200 Друштво https://rts.rs/vesti/drustvo/5443917/kako-je-dragoljub-trifunovic-sebi-spasao-zivot--prevencijom-do-sigurnog-zdravlja.html
Временска прогноза за 20. мај 2024. https://rts.rs/vesti/vreme/5443816/vremenska-prognoza-za-20-maj-2024.html У целој земљи ноћас су могуће и временске непогоде, и зато Хидрометеоролошки завод упозорава и наранџастим метео алармом. Може пасти и 40 л/м кише. Већ сутра разведравање, прво на западу земље. Али на југозападу и по подне може бити пљускова. Остајемо под утицајем овог топлог ваздуха. Ујутру температура од 14, а највиша до 27 степени. У главном граду пљускови после поноћи, а сутра сунчано. Темпераутра до 27 степени.

 

Прогноза времена, упозорење и вероватноћа остварења опасне појаве
(Извор: РХМЗ)

20.05.2024. Понедељак: Променљиво облачно и топло са сунчаним интервалима и локалном појавом кише и пљускова са грмљавином. Ујутро и пре подне падавине се очекују углавном у источним, јужним и централним, а после подне у западним и југозападним крајевима, док ће у осталим пределима бити ређа појава. Ветар слаб променљив, у кошавском подручју и умерен, а на југу Баната јак југоисточни. Најнижа температура од 14 до 19, а највиша од 23 до 27 степени. Упозорење: Локална појава грмљавина, вероватноћа 95%. Количина падавина ≥ од 20 l/m² за 3 h, вероватноћа 80%.

21.05.2024. Уторак: Променљиво облачно и нестабилно, местимично са кишом и локалним пљусковима са грмљавином, углавном после подне, а увече ће се интензивирати на северу Србије. Ветар слаб и умерен, у кошавском подручју и јак, а на југу Баната у доњем Подунављу и олујни, јужни и југоисточни, увече и током ноћи у слабљењу. Најнижа температура од 14 до 18, а највиша дневна од 23 до 28 степени. Упозорење: Локална појава грмљавина са градом и количином падавина ≥ од 20 l/m² за 3 h, вероватноћа 90%. Удари ветра > 17 m/s, вероватноћа 90%.

22.05.2024. Среда: Променљиво облачно, местимично с кишом и локалним пљусковима са грмљавином, углавном после подне. Ветар слаб и умерен, јужни и југозападни, на југу Баната југоисточни. Најнижа температура од 13 до 17, а највиша дневна од 24 до 27 степени. Упозорење: Локална појава грмљавина са количином падавина ≥ од 20 l/m² за 3 h, вероватноћа 70%.

23.05.2024. Четвртак: Променљиво облачно са сунчаним интервалима, на северозападу углавном суво, у осталим крајевима местимично с кишом и пљусковима с грмљавином. Ветар слаб до умерен, западни и северозападни. Најнижа температура од 11 до 15, а највиша од 23 до 26 степени. Упозорење: Локална појава грмљавина са градом и са количином падавина ≥ од 20 l/m² за 3 h, вероватноћа 60%.

]]>
Sun, 19 May 2024 19:17:01 +0200 Време https://rts.rs/vesti/vreme/5443816/vremenska-prognoza-za-20-maj-2024.html
Словачки министар полиције: Испитујемо могућност да атентатор на Фица није деловао сам https://rts.rs/vesti/svet/5443933/slovacki-ministar-policije-ispitujemo-mogucnost-da-atentator-na-fica-nije-delovao-sam.html Матуш Шутај-Ешток, министар унутрашњих послова Словачке каже да тамошњи званичници разматрају и могућност да на премијера Роберта Фица атентат није извршио "вук самотњак". Матуш Шутај-Ешток навео је да се на основу оперативних информација разматра и могућност да иза злочина стоји група људи.

"Два сата након извршења дела, извршиоцу је обрисана сва историја на Фејсбуку и комуникације, а то, по свему судећи, нису учинили ни он ни његова супруга", истакао је Шутај-Ешток, преносе словачки медији.

Словачки министар је позвао људе да престану да кују завере око атентата на словачког премијера и истакао да саучесници нису две особе из Хандлове, како се шире гласине на друштвеним мрежама.

Шутај-Ешток је, такође, именовао четири особе оптужене за претње или одобравање атентата.

Заменик премијера и министар одбране Роберт Kалињак саопштио је да ће Савет за државну безбедност Словачке заседати у среду, 22. маја, да би се позабавио ситуацијом после атентата на премијера Роберта Фица.

Додао је да је здравствено стање словачког премијера тешко али стабилно и да су прогнозе позитивне.

Kалињак је казао новинарима да су лекари на јутарњем конзилијуму утврдили да је премијер ван животне опасности, али да је његово стање тешко, пренео је портал Aktuality.

Лекари су, такође, одлучили да Фицо за сада не буде пребачен из болнице у Банској Бистрици.

]]>
Sun, 19 May 2024 18:05:48 +0200 Свет https://rts.rs/vesti/svet/5443933/slovacki-ministar-policije-ispitujemo-mogucnost-da-atentator-na-fica-nije-delovao-sam.html
Јачање војних веза Француске и Јапана и балансирање Париза између Вашингтона и Пекинга https://rts.rs/vesti/svet/5443775/jacanje-vojnih-veza-francuske-i-japana-i-balansiranje-pariza-izmedju-vasingtona-i-pekinga.html У медијској сенци предстојеће европске турнеје кинеског председника Си Ђинпинга, почетком овог месеца, протекла је посета јапанског премијера Фумија Кишиде Француској, током које су се две земље договориле да отпочну преговоре о закључивању споразума о реципрочном приступу војних трупа. У медијској сенци важне европске турнеје кинеског председника Си Ђинпинга, која је обухватила и нашу земљу, протекла је посета јапанског премијера Фумија Кишиде Француској.

Кишида, који се нашао у Паризу само четири дана пре кинеског лидера, са домаћином председником Емануелом Макроном разговарао је о јачању војно-политичких односа између две земље.

Медији у Земљи излазећег сунца нису дали много детаља то томе о каквој је сарадњи конкретно реч, већ су просто пренели речи јапанског премијера да је постигнут договор о отпочињању преговора о споразуму о реципрочном војном приступу, који ће омогућити да две земље интензивирају праксу гостовања поморских и ваздухопловних ефектива на територији оне друге.

Смисао војног присуства европских чланица НАТО-а у Источној Азији

Кишида и Макрон разговарали су и о сарадњи у развоју вештачке интелигенције, као и спортској и културној размени везаној за Олимпијске игре у Паризу и Светску изложбу у јапанском граду Осаки.

Дискутовали су и о политичкој и војној ситуацији у Источној Азији, на Блиском истоку и у Украјини, и како је то већ уобичајена пракса на састанцима лидера западних земаља и њихових блиских савезница, сагласили се да координишу напоре на одржавању међународног „поретка заснованог на правилима“.

За Источну Азију, међутим, најважније су импликације њихове одлуке о даљем јачању међусобних војних веза. Оно је део широг контеста у којем последњих година, на иницијативу Вашингтона и уз одобравање у престоницама његових војно-политичких савезница у региону Токију и Сеулу, расте присуство војних бродова и ваздухоплова западноевропских земаља попут Француске и Немачке у Источној Азији.

То повећано присуство усмерено је пре свега на демонстрацију подршке (антикинеском) режиму на Тајвану и политичког јединства Запада, али и на праћење и обуздавање дејства кинеске и руске армије, те на надзор војног деловања и чвршће спровођење санкција против Северне Кореје.

Релативно уравнотежени став Француске

Француски војни авиони су у јулу прошле године, поводом обележавања педесетогодишњице завршетка Корејског рата, посетили и одржали војне вежбе са јапанским, а потом и јужнокорејским ратним ваздухопловством.

У септембру прошле године француске и јапанске копнене снаге су одржале своју прву заједничку војну вежбу на француском тлу, и то управо на пацифичком острву Нова Каледонија, које ових дана потресају протести Канака, домородачког народа, који добрим делом прижељкује независност од Париза. Њој је претходила и мања морнаричка вежба на истом острву.

Јасно је да Француска настоји последњих година да ојача своје војно присуство у индо-пацифичком региону, у којем живи око 1,6 милиона француских држављана и где се налази чак две трећине ексклузивне економске зоне коју та западноевропска држава и колонијална сила поседује. Извесно је и да она тиме, мада ради у сопственом интересу, истовремено подржава и напор које предводи Вашингтон да се снажењем војног обруча око Кине ограничи или умањи њен утицај у Тихом и Индијском океану. 

С друге стране, председник Макрон се прошле године по повратку из званичне посете Пекингу, где је финализирао договор о продаји чак 160 путничких авиона и 50 хеликоптера „ербас“ кинеским авио-компанијама, изјаснио против идеје o отварању канцеларије НАТО-а у Токију. То његово противљење сматра се за главни разлог зашто упориште Алијансе које је требало да функционише као једна врста штаба за координисање америчких и западноевропских војних операција у Источној Азији није угледало светло дана.

Поред француског лидера, иницијативу НАТО-а, о којој је са домаћинима у Токију претходно разговарао и сам генерални секретар Јенс Столтенберг, неповољно су, као непотребну провокацију према Кини и увоз блоковских подела и нестабилности у регион Источне Азије, оцениле и државе АСЕАН-a.

Ипак, несумњиво је да је недостатак унутрашњег консенсуса у самој Алијанси, односно, процена француског врха да би отварање канцеларије НАТО у Токију додатно поткопало односе са Пекингом и проузроковало значајне економске реперкусије, био пресудан за одустајање од формалног уласка Алијансе у Источну Азију.

Зато је интересантно видети шта ће блиска будућност донети када је у питању јачање војне сарадње европских чланица НАТО-а и земаља Источне Азије уопште, и Француске и Јапана појединачно.

Интерес Токија

Како истичу поједини јапански аналитичари, отварање канцеларије НАТО-а није апсолутно неопходно ако се жели даље зближавање са тим савезом, будући да се слични ефекти, додуше уз нешто више труда, могу постићи повећањем броја јапанског особља у представништву далекоисточне царевине у седишту Алијансе у Бриселу и официрског кадра у амбасадама европских НАТО чланица у Токију.

Токио последњих година ради на успостављању низа војних споразума, одржавању заједничких вежби и дељењу бојних технологија са чланицама НАТО-а, попут Велике Британије, Немачке и Италије, али и Аустралијом и Индијом. Договор са Француском је део тог тренда.

Сигурно је да европске чланице НАТО-а не могу да у мора Источне Азије пројектују војну моћ која може да се мери са америчком, па и јапанским и јужнокорејским одбрамбеним капацитетима. Ипак, евентуални споразум о реципрочном војном приступу са Француском за владу у Токију, која се осећа угроженом услед огромног војног јачања кинеске и севернокорејске армије, представљао би пре свега једну врсту дипломатског и политичког охрабрења, а онда и инструмент војног одвраћања евентуалних противника.

Наиме, влада у Токију сматра да Пекинг настоји да силом измени статус кво у региону, и осим од евентуалног пада Тајвана под управу комунистичке матице Кине, посебно страхује од могућности да изгуби контролу над мајушним острвима Сенкаку (кинески Дијаоју), које обе државе сматрају својом територијом и која леже на великим резервама нафте и гаса.

Власти у Токију заступају тезу да су безбедност у евроатлантском и у индо-пацифичком региону, иако су они удаљени хиљадама километара, међусобно повезане и да би „оно што се данас дешава у Украјини сутра могло да се понови у Источној Азији.“

Лавирање Француске

С друге стране, Француска, чини се, настоји да води од Вашингтона донекле независну и уравнотеженију политику када је у питању парирање расту војнополитичког утицаја Кине у Индо-пацифику – та политика узима у обзир економску реалност и не предвиђа (изражено) економско подвајање и грубу војно-политичку конфронтацију са Пeкингом.

У Кини, наравно, само присуство војних авиона и бродова европских чланица НАТО попут Француске уз своје обале виде као непотребну провокацију и колонијалистичко мешање у унутрашња питања земље (као што је тајванско).

Ипак, посета председника Сија Француској пре његовог доласка у Србију може се протумачити и као израз признања напора Париза да заузме релативно балансиран курс у односу на Пекинг.

]]>
Sun, 19 May 2024 17:30:31 +0200 Свет https://rts.rs/vesti/svet/5443775/jacanje-vojnih-veza-francuske-i-japana-i-balansiranje-pariza-izmedju-vasingtona-i-pekinga.html
У потрагу за хеликоптером иранског председника Раисија укључују се и друге земље, магла отежава спасавање https://rts.rs/vesti/svet/5443871/iran-predsednik-ebrahim-raisi-helikopter-.html Животи председника Раисија и министра спољних послова Амирабдолахијана су у опасности, рекао је ирански званичник за Ројтерс. Хеликоптер са иранским председником Ебрахимом Раисијем нестао је пошто је имао, како су власти саопштиле, "тешко слетање" због лошег времена. У потрагу, отежану због суснежице, магле и неприступачног терена, укључена је иранска војска, а укључују се и друге државе. Револуционарна гарда саопштила да је утврђена могућа локација хеликоптера. Ирански министар унутрашњих послова Ахмед Вахиди саопштио је да су се данас, након отварања бране Киз Каласи у северној иранској провинцији Источни Азербејџан, којем је присуствовао и председник Азербејџана Илхам Алијев, Ебрахим Раиси и пратња враћали са неколико хеликоптера, од којих је један имао "тешко слетање" због лошег времена, пренела је агенција Тасним.

Вахиди је додао да су спасилачке екипе послате у то подручје, али да ће због магле и непроходности терена можда бити потребно време да се стигне до хеликоптера.

"Комуницирали смо са сапутницима председника, али је због подручја комуникација отежана и чекамо да спасилачке екипе стигну до места несреће и слетања хеликоптера, и дају нам информацију", рекао је Вахиди.

Ирански званичник рекао је за Ројтерс да се још надају, али да су "информације које долазе са места пада веома забрињавајуће".

"Животи председника Раисија и министра спољних послова Амирабдолахијана су у опасности после пада хеликоптера", додао је званичник.

У Раисијевом конвоју била су три хеликоптера, од којих су два са министрима и званичницима безбедно стигла на одредиште, преноси агенција Тасним.

Спасилачке снаге Црвеног полумесеца и додатне војне и полицијске снаге започеле су масовну операцију на проналажењу хеликоптера након првих извештаја о могућој несрећи, наводи агенција.

На терен је упућено 16 спасилачких екипа, пише ИРНА.

Међу путницима хеликоптера, осим Раисија, били су и министар спољних послова Хосеин Амирабдолахијан, гувернер Источног Азербејџана Малик Рахмати и још неколико других, наводи агенција.

Иранска новинска агенција Фарс позвала је Иранце да се моле за председника.

]]>
Mon, 20 May 2024 00:38:05 +0200 Свет https://rts.rs/vesti/svet/5443871/iran-predsednik-ebrahim-raisi-helikopter-.html
Вучић: Избори 2. јуна од огромног значаја за градове и општине и целу Србију https://rts.rs/vesti/politika/5443863/vucic-izbori-2-juna-od-ogromnog-znacaja-za-gradove-i-opstine-i-celu-srbiju.html Председник Србије и члан СНС-а Александар Вучић поручио је на предизборној конвенцији напредњака и коалиционих партнера у Новом Саду да су избори 2. јуна од огромног значаја за све општине и градове у којима ће бити одржани и за целу Србију. "Поносан сам на све оно што смо урадили, поносан сам што смо показали да и сви ми који не морамо у свему да смо сагласни када је у питању опстанак наше земље можемо да будемо заједно и можемо да радимо заједнички у интересу свих наших грађана. Хвала људима који су добро разумели тежину тренутка, хвала нашим коалиционим партнерима", нагласио је Вучић.

Поздравио је све коалиционе партнере СНС-а и истакао да је данас свеједно из које партије неко долази и да је важно да заједнички обаве велики посао.

"Ми се спремамо да будемо домаћини Експа 2027. године. И то није само питање Експа који ће се одржати у Београду. То није питање само нових аеродромских зграда, нових контролних торњева и писта, нових железничких пруга од аеродрома до центра Београда, Обреновца и других места. То није питање ни највећег центра за водене спорте у Европи, ни највећег и најлепшег националног стадиона у овом делу Европе. Није питање ни нових сајамских просторија, нових пристаништа, марина... Не, то је питање хоћемо ли имати најбољу брзу саобраћајницу и од Бачког брега преко Сомбора, Куле, Врбаса, Србобрана, Бечеја до Кикинде и Црње", навео је Вучић.

Каже да је то и питање хоће ли бити изграђен ауто-пут Београд - Зрењанин и ауто-пут од Ниша преко Прокупља до Куршумлије и Мердара у пуном профилу.

"Хоћемо да развијамо целу Србију. Хоћемо да обезбедимо много више плата и пензије. Не заборавите, пре само 10 година просечна плата у Новом Саду је била 452 евра. Није она данас Бог зна како велика, али је 960 евра. И мораће да буде преко 1.600 евра до 2027. године. За то је потребно да уложимо огроман труд и рад. Да уложимо огромну енергију, али и да радимо у сарадњи са локалним самоуправама", поручио је Вучић.

Истакао је да никада од опозиције није чуо који ће нови мост изградити и коју ће то фабрику да доведу, како ће да смање запосленост, како ће да помогну пензионерима, шта ће да ураде за наше жене, шта ће било где да направе. О томе ћуте као заливени, јер их то не интересује додао је Вучић.

"У Нови Сад у претходних десет година, баш као и у Ниш, довели смо десет фабрика, десет фабрика и научних истраживачких центара", навео је Вучић.

Вучевић: Победа листе предвођене Вучићем 2. јуна показаће способност и одговорност

Председник СНС-а Милош Вучевић је на предизборној конвенцији листе "Александар Вучић Нови Сад сутра - Будућност у твојим рукама" изразио уверење да ће листа предвођена председником Србије однети победу на локалним изборима 2. јуна и додао да ће та победа бити предуслов да се покаже одговорност, марљивост и способност.

Вучевић је навео да локални избори представљају јединствену прилику, да се, ако победи покрет за државу и народ "Александар Вучић - Србија сутра", пошаље снажна порука подршке председнику Србије у његовој борби за виталне националне интересе.

"Та победа није суштина, она није најважнија. Та победа у сваком граду и свакој општини где ће бити одржани избори за две недеље је само почетак. Она је уводни део онога што нас чека наредних година. Она је предуслов да покажемо да смо одговорни, способни, марљиви и вредни. Да смо добри људи, добре комшије. Да разумемо потребе грађана. Да разумемо шта су њихова очекивања. Једино мерило успеха, једини систем вредности које признајемо мора бити шта смо у наредном периоду урадили", рекао је Вучевић.

Дачић: Глас за листу "Александар Вучић" значи победу читаве Србије

Претходно се присутнима обратио председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић који је рекао да само јака Србија може да се одупре свим притисцима и непријатељима, позивајући грађане да на локалним изборима 2. јуна дају глас листи "Александар Вучић".

Дачић је на централној предизборној конвенцији листе "Александар Вучић Нови Сад сутра" рекао је да глас за коалицију која је окупљена на тој листи неће бити лична или партијска победа, већ победа читаве Србије.

"Партија има много, а Србија је само једна и зато смо заједно, јер смо заједно - за Србију", поручио је Дачић. Дачић је додао да су Србија и њен народ мета и да је обавеза свих да се супротставе притисцима и да бране виталне националне интересе као што су Косово и Метохија, Република Српска, и право Срба у читавом региону, а да је глас за листу "Александар Вучић" наставак те борбе.

"Ми никада нисмо тражили туђе, али не дамо своје. Не дамо своју Србију", нагласио је Дачић.

Он је истакао да су предлагачи резолуције о Сребреници починитељи највећих геноцида у историји човечанства.

"Па зар ће Немачка нама да дели лекције о геноциду? Коликоѕ је милиона људи убила њихова рука у Другом и Првом светском рату? Ћеле кула сведочи о турском геноциду над нашим народом и сада ми треба да се правдамо да ли су Срби геноцидан народ", рекао је Дачић.

Додао је да због тога дају подршку председнику Србије Александру Вучићу да читавом свету каже да Србија не прихвата такве квалификације, позивајући све грађане да на изборима 2. јуна дају глас листи "Александар Вучић - Србија сутра".

]]>
Sun, 19 May 2024 14:44:19 +0200 Политика https://rts.rs/vesti/politika/5443863/vucic-izbori-2-juna-od-ogromnog-znacaja-za-gradove-i-opstine-i-celu-srbiju.html
Подсекретарка Ален: Заједница  је суштински  корак за евроатлантски пут Приштине https://rts.rs/vesti/politika/5443819/podsekretarka-alen-zajednicaje-sustinskikorak-za-evroatlantski-put-pristine.html Подсекретарка Сједињених Америчких Држава за јавну дипломатију Елизабет Ален изјавила је да је Заједница српских опстина суштински корак Приштине ка евроатлантском путу. Она се у Приштини састала са  председницом Вјосом Османи и потписала меморандум  за борбу против манипулације информацијама страних земаља.

“Са председницом смо имали продуктивну дискусију о дезинформацијама, политикантству, подршци цивилном друштву и мултилатералном ангажману. Разговарале смо и о критичном питању европског и евроатлантског пута Косова. Разговарале смо о суштинском кораку ка евроатлантском путу Косова – напредовању Косова за Заједницу општина са српском већином“, рекла  је Ален.

“Препознајемо чињеницу да ауторитарне владе манипулишу информацијама и шире дезинформације како би утицале на људе широм света, изазивајући хаос и поделе, како би смањиле поверење у институције, посебно у демократске институције. „Као што имамо НАТО да осигура безбедност и одбрану, ми ћемо се ослањати на овај споразум да се супротставимо страним дезинформацијама и злонамерном утицају“, навела је Ален на заједничкој конференцији за медије у Приштини.

Вјоса Османи, захваливши се на помоћи, тврди ни Приштина није поштеђена хибридних напада, оптуживши Русију да  је, “преко свог сателита Србије, извршила утицај”.

]]>
Sun, 19 May 2024 12:22:24 +0200 Политика https://rts.rs/vesti/politika/5443819/podsekretarka-alen-zajednicaje-sustinskikorak-za-evroatlantski-put-pristine.html
Судар два брода у Мађарској – две особе погинуле, петоро несталих https://rts.rs/vesti/region/5443800/sudar-dva-broda-u-madjarskoj--dve-osobe-poginule-petoro-nestalih.html Две особе су погинуле, а пет се води као нестало када су се два брода сударила на Дунаву, код мађарског града Вероце, око 50 километара северно од Будимпеште, саопштила је полиција. Како преноси мађарски Индекс, несрећа се догодила у суботу увече, настрадали су мушкарац и жена, а за још пет особа се трага. Један повређен мушкарац, који говори италијански, пронађен је у близини места несреће.

Према наводима портала, сударили су се крузер и моторни чамац.

Крузер је заустављен код Комарома, оштећена је бочна страна возила. Мали моторни чамац извучен је на обалу код моста Међери.

За три мушкарца и две жене трагају моторни чамци и дронови. 

Сома Чечи, портпарол Полицијског штаба у Будимпешти, рекао је на конференцији за новинаре да је у моторном чамцу који се сударио са крузером било укупно осморо људи.

Полиција је покренула кривични поступак против непознатог починиоца због сумње да је довођењем воденог саобраћаја у опасност дошло до смртног исхода више особа.

Мађарски медији преносе да је брод који је заустављен швајцарски крузер дужине 109 метара који може да прими 110 људи.

Према незваничним информацијама, нико међу путницима није повређен, а није потврђено колико је људи било на њему у тренутку несреће.

]]>
Sun, 19 May 2024 15:20:54 +0200 Регион https://rts.rs/vesti/region/5443800/sudar-dva-broda-u-madjarskoj--dve-osobe-poginule-petoro-nestalih.html
Погинуо мушкарац у Нишу, пао док је изводио радове на седмом спрату зграде https://rts.rs/vesti/hronika/5443793/poginuo-muskarac-u-nisu-pao-dok-je-izvodio-radove-na-sedmom-spratu-zgrade.html Тридесетчетворогодишњи мушкарац из Ниша погинуо је када је пао са седмог спрата зграде. М. У. (34) је, при извођењу радова на седмом спрату зграде у нишком насељу Пантелеј, изгубио равнотежу и пао са висине од 20 метара.

На лице места изашли су основни јавни тужилац и Инспекција рада.

]]>
Sun, 19 May 2024 15:26:47 +0200 Хроника https://rts.rs/vesti/hronika/5443793/poginuo-muskarac-u-nisu-pao-dok-je-izvodio-radove-na-sedmom-spratu-zgrade.html
Протест паора у Суботици https://rts.rs/vesti/drustvo/5443799/protest-paora-u-subotici.html Суботичко удружење пољопривредника, током преподнева, организовало је једночасовно протестно окупљање паора са тракторима, поред жедничког пута на периферији Суботице. Саобраћај није заустављан, већ су се, како истичу, окупили да обележе годишњицу протестних вожњи и да се договоре о даљим потезима.

Пољопривредници са севера Србије наводе да углавном нису испуњена обећања Владе Србије која су потписана пре годину дана са ресорним министарством.

Главни захтев, поред оних финансијских, је уређење робних берзи, јер су незадовољни ценама пољопривредних производа.

Паори траже састанак са новим министром пољопривреде како би се решили њихови неиспуњени захтеви.

]]>
Sun, 19 May 2024 11:43:21 +0200 Друштво https://rts.rs/vesti/drustvo/5443799/protest-paora-u-subotici.html
Вучић пред пут у Њујорк: У четвртак ћемо знати ко су нам пријатељи, а ко партнери у свету https://rts.rs/vesti/politika/5443781/vucic-pred-put-u-njujork-u-cetvrtak-cemo-znati-ko-su-nam-prijatelji-a-ko-partneri-u-svetu.html Председник Србије Александар Вучић рекао је да сутра путује у Њујорк, где ће се расправљати о резолуцији о Сребреници, да би се борио и да се супротстави јаче него што се мисли. У четвртак ће бити јасно ко су нам пријатељи, а ко партнери, истакао је Вучић. Председник Вучић рекао је пред пут у Њујорк где ће Генерална скупштина УН расправљати о резолуцији о Сребреници 23. маја, да ће имати много састанака и да ће се борити.

"Рекао сам људима у делегацији – ако нису спремни да се боре, нека не иду, а ако су спремни, нека пођу. Ујутру ћемо се наћи са представницима Срба из региона у Храму Светог Саве. Гарантујем вам да ћемо да се боримо. Знам колика је сила која нам прети, знам колико су велики и снажни, али једино у шта сам сигуран је да ћемо дати све од себе и супротставићемо се јаче него што мисле“, рекао је Вучић за Пинк.

Председник је поручио да ћемо у четвртак знати ко су нам пријатељи у свету, а ко су нам само партнери.

"Ми ћемо већ у четвартак увече знати ко су нам пријатељи у свету, а остали су нам партнери. Сви који не гласају или су уздржани наши су пријатељи, са осталима ћемо да имамо коректне односе", рекао је Вучић.

На питање шта очекује да ће се десити у четвртак, Вучић је рекао да никада не говори о успеху, јер ту нема превеликог успеха.

"Није то питање наше дипломатије, то је питање свега онога што смо сви заједно радили ово време. Огроман труд великог броја људи, једна мала земља се лавовски супротставила најмоћнијим силама света", рекао је Вучић.

Како је рекао, ниједним резултатом неће бити срећан због последица које долазе, али да ће бити поносан на нашу борбу.

"Никада навијачи неће да вам звижде ако губите а борите се", закључио је председник Србије.

О најавама Црне Горе да ће гласати за резолуцију

Председник Вучић се затим осврнуо на најаве Црне Горе да ће гласати за резолуцију о такозваном геноциду у Сребреници.

"Ми поштујемо суседе и међународно право, не могу увек да разумем све. За мене је одвратна била игра око амандмана, и с ким су преговарали око тога, изнећу у петак по повратку из Њујорка", рекао је Вучић.

Према његовим речима, реч је о прљавој игри и перфидном трику.

Каже да се нису договарали око амандмана са Србијом.

"Ако је тако, шта ће вам резолуција. Сви су већ сносили индивидуалну кривичну одговорност. Зашто то радите и због чега? Онда вам је јасно о каквом је трику реч. Неко је то радио јер је хтео сопствену савест да опере што ће да гласају за. Најјадније је то што кажу да се ми иживљавамо над неким. Није Србија нарушила интегритет Црне Горе и повељу УН, већ она. Није Србија донела резолуцију, већ они учествују у доношењу резолуције о геноциду", оценио је председник.

]]>
Sun, 19 May 2024 15:02:49 +0200 Политика https://rts.rs/vesti/politika/5443781/vucic-pred-put-u-njujork-u-cetvrtak-cemo-znati-ko-su-nam-prijatelji-a-ko-partneri-u-svetu.html