Читај ми!

Повратак Хуавеја – компанија поново на врху кинеског тржишта паметних телефона

Након неколико година мука проузрокованих америчким санкцијама које су јој онемугућиле коришћење мноштва софтвера и технологија, компанија „Хуавеј“ се вратила на прво место по продаји паметних телефона у својој земљи.

Кинески гигант из области телекомуникација „Хуавеј" успео је да у првом тромесечју ове године прода највише мобилних телефона у својој земљи и тако се врати на врх на највећем светском тржишту тих уређаја, који је држао пре него што су га у 2019. погодиле америчке санкције.

„Хуавеј" је у прва три месеца продао 11,7 милиона паметних телефона у Кини, јављају медији у Источној Азији.

Друго место заузела је компанија „Опо", треће „Виво", четврто „Хонор", који се 2020. издвојио из групе „Хуавеј", а пето „Епл" са десет милиона продатих јединица.

Сви водећи произвођачи у земљи са 1,4 милијарде становника, дакле, по продајним резултатима се налазе врло близу један другом, односно, међусобно их раздваја само по неколико стотина хиљада продатих телефона.

Економисти, међутим, истичу да је продаја „Хуавеја" порасла за чак 70 посто у односу на почетак 2023. године, када се још увек мучио да изађе на крај са последицама америчких санкција, док је продаја великог ривала, америчког "Епла", опала чак за четвртину.

Повратак "Хуавеја" почео је прошле године лансирањем модела „Мејт 60 про", који је први паметни телефон на свету способан да врши позиве коришћењем сателита и у који су, сматра се, уграђени софистицирани чипови домаће производње.

Раније овог месеца „Хуавеј" је на тржиште избацио нову линију напредних паметних телефона високе цене по имену „Пура 70", која ће, верује се, даље унапредити његове продајне резултате.

Премошћени проблеми

Сједињене Америчке Државе су 2019, за време владе бившег председника Доналда Трампа, увеле циљане санкције против „Хуавеја" усмерене на слабљене те велике компаније, која је у то време постала светски лидер у технологији развоја 5Г мреже и великом брзином освајала светско тржиште.

Санкције су онемогућиле „Хуавеју" коришћење америчког софтвера: апликација из Плеј стора, Гугл мапа и претраживача (Хром и Gmail), те целог оперативног система Андроид.

Због тога су „Хуавеј" телефони постали практично неупотребљиви, а компанија претрпела губитке који се мере у милијардама долара.

Те санкције су „Хуавеј" присилиле да дизајнира сопствени оперативни систем, назван Хармони, који сада представља корисну алтернативу америчким производима, „Епловом" ИОС и „Гугловом" Андроиду.

Сматра се да је оперативни систем Хармони већ инсталиран у преко 800 милиона справа у Кини: не само у телефоне, већ и компјутере, аутомобиле и друге паметне уређаје.

„Хуавеју“ сад предстоји тежак задатак да прилагоди још неколико хиљада апликација свом оперативном систему и покуша поновни пробој на страна тржишта својим мобилним телефонима.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара